Categories
Accidente Masini

Accident Deda – Toplita

Aseara am avut norocul sa scap teafar dintr-o situatie in care altii au patit-o rau de tot: POLEI

Si asta din 2 motive:

1) Am respectat limita de viteza impusa de semnele de circulatie (impins fiind si de ceata si burnita marunta)
2) Am avut pe masina cauciucuri de iarna adevarate, care si-au facut datoria exact cum trebuie.

Conduceam dinspre Deda spre Toplita si dupa Reghin a inceput o burnita marunta, din cauza careia nu vedeam mare lucru prin parbriz mai ales cand veneau masini din sens opus cu farurile aprinse. Asa ca am mers nesperat de incet, 40-50 km/h chiar si in afara localitatilor. In Rastolita am vazut un plug care tocmai iesea sa imprastie nisip pe sosea, dar am zis ca ar fi ok sa o iau inaintea lui pentru a nu-mi crapa parbrizul.
Dupa cativa km, am vazut ca si celelalte masini se miscau cu viteza melcului, blitzuiau din faruri, altele erau cu avariile puse, eu o taiam linistit cu 50 la ora, iar cand am ajuns intr-o curba mare la dreapta, in stanga fiind o parcare am observat multe masini trase acolo, inclusiv tiruri si oameni care abia se tineau pe picioare din cauza ghetii ca sticla ce se formase pe jos. Am luat piciorul de pe acceleratie si am franat, si masina si-a continuat deplasarea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat…. am luat piciorul de pe frana si am schimbat treptat pana in viteza a 2-a si am incetinit la mai putin de 20km/h. La 100 m mai in fata, accident, doua masini distruse, cate una pe fiecare sens de mers.

Abia atunci mi-am dat seama cat de norocos am fost pana atunci ca n-am ajuns si eu ca aia sau ca altii (dupa cum am vazut apoi) in sant.

Am dras pe dreapta, si am pus avariile si am decis sa astept plugul acela care improsca cu nisip pe sosea.

Am avut ocazia sa observ alti “destepti” care habar n-aveau ce e pe jos (ca si mine de altfel pana cu cateva minute inainte) si incercau sa franeze si sa nu intre in cele 2 masini accidentate din fata, si aproape toti au derapat.

Abia dupa ce a trecut camionul cu nisip ne-am putut continua drumul, dar nu cu mai mult de 30 km/h pentru ca aluneca in continuare pe jos.

Asa ca pe viitor voi fi de 2 ori mai atent cand e noapte afara, e burnita si sunt in zona de munte cu zapada pe marginea strazii. E o combinatie care te poate fura rapid.

Unii au invatat-o “the hard way” aseara, eu am fost putin mai norocos.