Categories
England Life UK

Brexit day 1

#Brexit văzut de un imigrant în Londra.

M-am trezit de două ori peste noapte ca să văd rezultatele referendumului. Pe la 2 am cei care vor să iasă din UE (Vote Leave) erau deja în față. Nu au existat exitpoll-uri deci rezultatele le aflam treptat peste noapte de la televizor în funcție de terminarea numărătorii buletinelor de vot. M-am chinuit să adorm cu gândul ca azi s-ar putea să ieșim din UE și ce ar însemna asta pentru mine, un imigrant cu job de șofer în Londra, cu o casă luată pe credit ipotecar tot în Londra. Restul sunt mai puțin importante, dar job-ul și casa îmi vor fi afectate de o astfel de decizie.

Noi n-am avut drept de vot. Doar cetățenii britanici.

Dimineață șoc, nebunii chiar au votat să iasă din UE. Fuck me!

Scoția a votat pentru rămânerea în UE,  Irlanda de Nord la fel și Londra a votat pentru a rămâne în UE. Atât. Restul Angliei cât și Țara Galilor au votat să iasă. Mă rog, majoritatea celor prezenți la referendum a votat să iasă.

La 7 am se știa rezultatul final. #BREXIT

Am așteptat ca David Cameron sa iasă din casă și să ne asigure că totul va fi bine, asta înainte de ora 8 când se deschide bursa, atenuând astfel prăbușirea bursei. N-a ieșit și la 8 dimineața bursa a picat fix în cap, 500 de puncte, aprox 12% în decursul câtorva minute.

Comparativ cu criza din 2008, căderea de azi dimineață e aproape dublă.

Lira sterlină a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani. Are aproximativ aceeași valoare cât o avea când m-am născut eu.

David Cameron a ieșit într-un final și a ținut un discurs. Și-a dat demisia, dar demisia va intra în vigoare abia peste 3 luni. Până atunci nu va fi invocat Articolul 50 din tratatul de la Lisabona. Nu cred că e nimeni curios să conducă o țară care e în picaj liber. El a fost în tabăra celor care vroiau să rămână în UE și lasă pe cineva din tabăra adversă (Vote Leave)  sa strângă mizeria și să conducă țara către un dezastru inevitabil.

Cel mai probabil va fi înlocuit de Boris Johnson, fostul primar al Londrei.

Boris împreună cu cei din tabăra Vote Leave păreau mult mai șocați de rezultat decât Cameron. Probabil și-au dat seama în ce căcat s-au băgat.

Guvernatorul Băncii centrale Mark Carney a ieșit și a ținut să precizeze că au suficiente lichidități pentru a depăși criza. Vom vedea.

Carwyn Jones, primul ministru al Țării Galilor (Wales) a ținut să precizeze că după rezultatele referendumului dorește ca Marea Britanie să își modifice de urgență formula (Brent formula) de alocare a finanțelor în regat astfel încât Wales să nu piardă niciun penny din cât primește acum de la UE, adică o sumă de sute de milioane de lire sterline.

Wales a votat să iasă din UE, iar acum și-au dat seama în ce rahat au aterizat fără finanțele de la UE. Anglia nu are nicio intenție să modifice formula Brent astfel încât Wales să primească în continuare suma care până acum o primea de la UE.  Pățăști!

Ajung și la Nigel Farage imediat.

Prim ministrul Scoției, Nicola Sturgeon a precizat că va ține cont de votul scoțienilor și va face tot ce este posibil ca voința scoțienilor sa fie îndeplinită. Adică vor face un al 2-lea referendum pentru independența Scoției, astfel Scoția se va separa de Marea Britanie (care în momentul de față e alcătuită din Anglia, Wales, Irlanda de Nord și Scoția) până la momentul invocării articolului 50 și demararea procedurii de ieșire din UE. Adică în mai puțin de 3 luni. Astfel scoțienii speră să rămână în UE și să nu fie târâți după Marea Britanie pe ușa de ieșire.

Totodată a mai precizat și faptul că a discutat cu primarul Londrei (care e într-o situație asemănătoare, majoritatea londonezilor au votat pentru a rămâne în UE) Sadiq Khan pentru a vedea care sunt variantele posibile pentru a tine cont de voința majorității.

Oare ar putea deveni Londra un oraș stat?

Irlanda de Nord a votat pentru a rămâne în UE și există posibilitatea ca Irlanda de Nord sa urmeze exemplul Scoției și sa se despartă de Marea Britanie ca mai apoi sa se unească cu Irlanda și sa rămână în UE.

Nigel Farage a dat-o la întors azi dimineață la emisiunea Good Morning Britain de pe ITV unde a fost întrebat dacă va putea garanta că 350 de milioane de lire sterline vor fi redirecționare către NHS (sistemul național de sănătate) conform sloganului folosit în campania electorala, slogan în baza căruia au câștigat referendumul. Deci cei care au crezut sloganul de pe cabinele telefonice, de pe autobuze, au pus botul la o mare minciună. Farage și restul care vroiau sa iasă din UE i-au fraierit.
Sunt curios cum o vor drege.

Revin mâine cu noutăți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.